Wine a Scippata

A’ SCIPPATA

A scippata Tiene il colore rosso rubino
Ed è il più bel bicchiere di vino;
ha un sapore rotondo ed amoroso fatto con il Tintore ed il Piedirosso.
Se lo bevi ti porta frastuono,
ma non ti tradisce, è galantuomo,
ha sempre il suo grande cuore in mano;
lo sai viene da Capitignano.
Questo vino si chiama “A Scippata”,
allora su, versalo a cascata.
Nel boccale brilla come stella
Questo è il vino di Peppe Apicella!
Viene da un vitigno assai antico
Perciò lo puoi bere: è un amico.


Alfonso Carotenuto

 

We could call our reserves in many ways, more or less evocative, then we decided to call it by the name of the vineyard where the grapes produce. This is because our family is very connected to this fund since 1933, when it was implanted, is called "a'Scippata". In this vineyard pruning, tying the branches, the change of guardians, and the collection follow the rhythm of our ancestors.

The first selection for this wine is made in the vineyard. We collect only the best grapes, about 40 quintals per hectare. Below is a sweet and baling a long fermentation on the skins. Measures essential to get a great wine.

  

WINE SPECIFICATIONS

 

NAME: Colli di Salerno Piedirosso I.G.T.

GRAPES: 85% Piedirosso grapes, 15% various grapes.

AREA OF PRODUCTION: Tramonti

SYSTEM OF CULTIVATION: Atypical radial and/or pergola cultivation system, about 3000 plants per hectare

YIELD PER HECTARE: 90 – 100 q.li/ha

VINTAGE SEASON: Third decade of October.

WINE-MAKING: stalks removing, pressing and maceration for 10 – 12 days.

TEMPERATURE OF FERMENTATION: 25°

REFINING PROCESS: in stainless steel tanks.

GRADE OF ALCOHOL: 11.50 % vol.

ORGANOLEPTIC FEATURES: colour ruby red with purple tinges, intense scent of red fruits.

It’s taste is sweet and smooth.

SERVING TEMPERATURE: 14-16° C.

FOOD MATCHES: This wine is suitable for many dishes, matching the typical Amalfi Coast cuisine, appetizers, white meat or fish soup, and pizza.

 

AWARDS



Concorso enologico

"I VINI ROSSI DA UVE AUTOCTONE DEL SUD"

Premio Speciale VINUM RUBRUM

Villa Campolieto, Ercolano 5-7 dicembre 2005

Riconoscimenti_5

www.ersac.it


SELEZIONE DEI VINI CAMPANI

A’Scippata 2004, 2006

Riconoscimenti_1

www.ersac.it


I VINI DEL SINDACO

Medaglia d’Argento 2008 per il Vino “A’Scippata” annata 2004

Medaglia d’Argento 2006 per il Vino “A’Scippata” annata 2000

www.selezionedelsindaco.it

Riconoscimenti_3

www.ersac.it


"I MIGLIORI VINI D’ITALIA" 2005

premio per il Vino “A’Scippata”

www.lucamaroni.com